Archiwum 14 grudnia 2015


gru 14 2015 Nie wyhoduj sobie raka - produkty rakotwórcze...
Komentarze: 0

Artykuł pochodzi ze strony motywatordietetyczny.pl

 

Amerykański Instytut Raka stwierdza, że liczne badania wykazały, iż 70 % wszystkich nowotworów ma związek z nieodpowiednim jedzeniem.  Proste zmiany w schemacie żywieniowym oraz poprawa stylu życia może w dużej mierze pomóc w eliminacji nowotworów w naszej populacji. Profilaktyka ponad wszystko!

W tym artykule przedstawimy 11 produktów, które w dużym stopniu mogą przyczynić się do rakotwórczych zmian w naszym organizmie. Wyeliminuj z diety te pokarmy, a poprawisz swoje samopoczucie i zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka.

1.CUKIER.

Osoby, które mogą być zagrożone zachorowaniem na raka, powinny niezwłocznie wyeliminować cukier z diety. O tym się nie mówi, ale cukier to doskonała pożywka dla pasożytów i komórek nowotworowych. Cukier powoduje, iż guzy rosną szybciej.
slide_15

2. NIE ORGANICZNE OWOCE I WARZYWA.

Nie- organiczne owoce i warzywa zostały opracowane z nasion GMO, pestycydów i herbicydów. Wszystkie one są niebezpieczne dla zdrowia i przyspieszają rozwój komórek rakowych.z14282758Q,Spalinowy-opryskiwacz-Stihl-SR-430--14-l--o-duzym-

3. TŁUSZCZE TRANS.

Czyli utwardzone lub uwodornione oleje roślinne, proces ten ma na celu zmianę konsystencji tłuszczu z ciekłej na stałą. To najgorszy rodzaj tłuszczu i bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Same oleje roślinne są bardzo zdrowe, ale proces utwardzenia  i rafinacji powoduje, że zmieniają się ich właściwości.  Nie tylko podnoszą poziom LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu HDL (dobrego cholesterolu), powodują silne stany zapalne arterii tętnic co z kolei poważnie zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i może prowadzić do osłabienia systemu odpornościowego.  Zwiększa również ryzyko powstawania chorób nowotworowych.Tłuszcze-trans

4. PRZETWORZONA ŻYWNOŚĆ.

Naszpikowana jest takimi produktami jak cukry, konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki oraz innymi niezdrowymi składnikami. Wszystko to ma na celu podkręcenie i uzależnienie od smaków oraz powoduję, iż żywność ma długi termin przydatności. To wszystko jednak ma wpływ na rujnowanie naszego organizmu. Spożywanie żywności przetworzonej  doprowadza do kumulowania się w organizmie niezliczonej ilości toksyn.  Ma też ogromny wpływ na wzrost chorób cywilizacyjnych m.in. wzrost liczby nowotworów i alergie.żywność-przetworzona

5. SOJA I PRODUKTY SOJOWE.
Głównym problemem jest to, iż w prawie 95% produkt ten sprowadzany jest do Polski genetycznie modyfikowany. Taka soja spryskiwana jest niebezpiecznym herbicydem. Aktywnym składnikiem tego nawozu jest glifosat, który może uszkodzić DNA oraz komórki narządów płciowych. Powoduje on bardzo poważne skutki dla zdrowia,  min. rozregulowuje równowagę hormonalną u kobiet, powoduje uszkodzenia płodu i wiele wad genetycznych w tym deformację płodu, a nawet autyzm i raka. Sprawdzaj etykiety i kupuj soje uprawiana organicznie lub taką, która została poddana długiej fermentacji. Tylko ten proces powoduje neutralizację fitynianów, i sprawia, że tracą one swoje anty-odżwycze działanie.

cecf4409-ee90-4f28-bab5-aa28115bb15b_20100118051807_Soja

6. UTWARDZONA I WĘDZONA ŻYWNOŚĆ.

Taka żywność traktowana jest azotanami, które chronią żywność przed naturalnymi procesami gnicia, poprawiają również barwę żywności. Tyczy się to głównie wszelkiego rodzaju mięs. Po ugotowaniu azotyny i azotany zamieniają się w związki nitrozowe, które powodują ryzyko powstania komórek rakowych.

Smoked ham in a traditional way in the smokehouse

7. GMO.

Organizmy Modyfikowane Genetycznie (GMO) są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie – materiale genetycznym – uzyskały nowe cechy. Modyfikacja genetyczna zwykle polega na ustawieniu nowego genu, (co fizycznie jest fragmentem DNA) do genomu modyfikowanego organizmu. Jednak można także i wyciszać geny poprzez wprowadzenie komplementarnego genu kodującego tzw. nonsensowne RNA, czy też za pomocą kierowanej mutagenezy, wywołać mutacje w konkretnym genie, co może doprowadzić do jego inaktywacji (dokładnie inaktywacji produktu tego genu). Coraz więcej żywności traktowana jest w ten sposób. Czytaj etykiety i wystrzegaj się takich pokarmów.zywnosc-gmo

8.MIĘSO Z GRILLA.

Podczas grillowania mięsa powstają określone procesy spalania, podczas których wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory, dodatkowo kapanie tłuszczu na rozgrzany węgiel czy drewno powoduje również wytwarzanie się innych rakotwórczych substancji. To wszystko przenoszone jest na mięso wraz z unoszącym się dymem i jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.
30f8b8d6e8d9b01a3f87831ec058e376_755c0a

9. RYBY HODOWLANE.

Stawy typowo hodowlane są zazwyczaj przepełnione i takie ryby bardziej narażone są na infekcje i różne choroby np. tzw. wszy morskie. Z tego względu hodowcy często traktują je różnego rodzaju chemikaliami i pestycydami. Dzikie ryby lub z ekologicznych upraw są pozbawione tych szkodliwych substancji.hodowla_5

10. BIAŁA MĄKA.

Nasiona, z których opracowane są ziarna komercyjne zostają potraktowane fungicydami. Tośrodki grzybobójcze, mające szerokie zastosowanie w ochronie upraw rolniczych. Następnie pryskane są pestycydami i poddawane prysznicowi gazu z chlorków, który ma na celu wybielić ziarna i przyspieszyć jego dojrzewanie. W efekcie końcowym skrobia, którą kupujemy jest pełna rakotwórczych substancji.
pobrane

11. POPCORN Z MIKROFALI.

Torba, w którym znajdują się ziarenka kukurydzy nasączona jest kwasem perfluorooktanowy (PFOA), ma to na celu utrzymanie oleju w opakowaniu. Po ogrzaniu te chemikalia wnikają w popcorn, i zaraz po spożyciu przenikają do krwiobiegu poczym zanieczyszczają organizm.  Kwas ten zwiększa ryzyko bycia bezpłodnym oraz zachorowania na raka wątroby, jąder czy trzustki.11701418-l_a5bc-w648

źródła:

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048091/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1114436/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/ http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/antioxidants-fact-sheet http://ayurvedicscience.com/articles/breast-cancer-and-ayurvedic-medicine/ http://ajcn.nutrition.org/content/85/6/1667.full  Parkin DM, Muir CS, Whelan SL, Gao YT, Ferlay J, Powell J. Cancer incidence in five continents. Oxford: Oxford University Press; 1992. (IARC scientific publications No 120.) Doll R, Peto R. The causes of cancer. J Natl Cancer Inst. 1981;66:1191–1308. [PubMed] Willett WC. Diet, nutrition and avoidable cancer. Environ Health Perspect. 1995;103(suppl 8):165–170. [PMC free article] [PubMed]  Chief Medical Officer’s Committee on Medical Aspects of Food. Nutritional aspects of the development of cancer. London: Stationery Office; 1998. (Department of Health report on health and social subjects 48.) World Cancer Research Fund. Food, nutrition and the prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC: WCRF, American Institute for Cancer Research; 1997. World Cancer Research Fund. Diet and cancers: a review of the literature on genetic, cellular and physiological mechanisms. London: WCRF; 1994. Riboli E. Nutrition and cancer: background and rationale of EPIC. Ann Oncol. 1992;3:783–791. [PubMed] Shuker DEG, Benforo DJ. DNA modification, carcinogen modification and diet. Biomarkers. 1997;2:265–278. [PubMed] Office for National Statistics. 1996 mortality statistics—cause. London: Stationery Office; 1996. (Series DH2, No 23.) Charlton J, Murphy M. The health of adult Britain 1841-1994. London: Stationery Office; 1997. Easton DF. The inherited compononent of cancer. Br Med Bull. 1994;50:527–535. [PubMed]  Fearon ER, Vogelstein B. A genetic model for colorectal carcinogenesis. Cell. 1990;61:759–767. [PubMed] Smith-Warner SA, Spiegelman D, Yaun SS, van den Brandt PA, Folsom AR, Goldbohm RA, et al. Alcohol and breast cancer in women. JAMA. 1998;279:535–540. [PubMed] Snyderwine EG. Food derived heterocyclic amines as etiologic agents in human mammary cancer. Cancer. 1996;74:1070–1077. [PubMed]
gru 14 2015 Zbawienna woda z ananasa
Komentarze: 0

Artykuł pochodzi ze strony motywatordietetyczny.pl 

Wstępne badania wskazują, że bromelaina z ananasa może być skuteczna w leczeniu konkretnych zaburzeń.

Przegląd ponad 2.000 badań potwierdzają, że bromelaina skutecznie sprawdza się w leczeniu ostrego lub przewlekłego zapalenia zatok. Inne badanie przeprowadzono w 2005 roku, opublikowane w „In Vivo” udowadniają, że stosowanie bromelainy, u dzieci z ostrym zapaleniem stawów sięgają blisko 60% skuteczności. Naukowcy odkryli, że bromelaina ma zastosowanie w wielu innych aspektach naszego ciała:

1. USUWA BÓLE GŁOWY, STAWÓW, I MIĘŚNI 

Bromelaina jest enzymem, który ma właściwości przeciwzapalne. Bromelaina pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, zwalcza stan zapalny, który wpływa na wszystkie tkanki i narządy w organizmie. Regularne jedzenie ananasa może pomóc w leczeniu łagodnych form zapalenia stawów i sportowych urazów.

2. POMOC W UTRACIE WAGI

Ze względu na włókna, które są zawarte w ananasie czujemy przedłużone uczucie sytości. Woda z ananasa wypita rano zabija apetyt na cukry i tłuszcze. Tiamina pomaga zwiększyć metabolizm organizmu, przekształcając węglowodany w energię.

3. ZAPIJA GRZYBY, PASOŻYTY I WIRUSY 

Wcześniej wspomniany enzym bromelaina niszczy pasożyty w naszym organizmie. Niektóre źródła twierdzą, że picie soku z ananasa przez 3 dni szybko zabiją robaki i tasiemce.

4. USPRAWNIA DZIAŁANIE TARCZYCY 

Ananasy zawierają jod, który łagodzi zaburzenia w układzie autoimmunologicznym. Skutecznie również dzięki bromelainie niweluje objawy związane z zapaleniem tarczycy.

5. LEPSZA PRACA MIĘŚNI

Ananas zawiera potas, który pomaga uczynić nasz organizm o wiele silniejszym i utrzymuje właściwą równowagę elektrolitów w organizmie. Zapobiega skurczą i powoduje, że nasze treningi są intensywniejsze.

6. OCZYSZCZA KREW I WĄTROBĘ Z METALI CIĘŻKICH 

Woda z ananasa jest pełna przeciwutleniaczy, które pomagają w detoksykacji organizmu z metali ciężkich i toksyn.

7. POMOC DLA UKŁADU TRAWIENNEGO

Bromelaina z ananasa pomaga organizmowi bardziej efektywnie trawić białka.

8. WZMACNIA DZIĄSŁA, WYBIELA I POMAGA CHRONIĆ ZĘBY

Badania wykazały, że składniki ananasa działają jak naturalny odplamiacz. Chroni również płytkę nazębną.

9. POPRAWIA WZROK

Ananas zawiera beta- karoten oraz witaminę A, która pomaga w walce z chorobami optycznymi. Badania mówią, że spożywanie 3 lub więcej porcji ananasa dziennie może zmniejszyć ryzyko związane z zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest to główna przyczyna utraty wzroku u osób starszych.

10. CHRONI PRZED RAKIEM

Badania w czasopiśmie Planta Medica stwierdzono, że bromelaina była lepsza niż chemioterapia w leczeniu raka. Dotychczas skuteczność tego enzymu potwierdzają jedynie badania na zwierzętach.

PRZYGOTOWANIE
muszynianka_3

Zalewasz słoik czystą mineralną wodą (najlepiej podgrzać ją do 50/60sc) z świeżo pokrojonymi w kostkę Ananasami, możesz wzbogacić ją o Wapń i Magnez używając Muszynianki. Czekasz 2 dni i gotowe. Niestety nie można gotować słoików w celu pasteryzacji, ponieważ Bromelain ulega zniszczeniu w temperaturze 80sc. Dlatego termin przydatności takiej mikstury to maksymalnie 5/6 dni w lodówce

gru 14 2015 babka super extra dietetyczna
Komentarze: 0

 DIETETYCZNA BABKA Z KASZY JAGLANEJ

20 dag kaszy jaglanej (surowej)
Przepis pochodzi ze strony: 
Motywatordietetyczny.pl

4-5 jabłek (champion)

Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Kaszę dobrze opłukać letnią bieżącą wodą.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka połączyć z kaszą, przełożyć do foremki, lekko ubić.

Ciasto piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

Aby wierzch ciasta zbytnio nie wysechł podczas pieczenia można przykryć je papierem, odkryć pod koniec pieczenia.